Logo
Mijn 4D MENU

Optopping schoorsteen Eibergen

Bouw locatie: Eibergen

Bouwer: Ter Steege Bouw Vastgoed

Opdrachtgever: Ter Steege Bouw Vastgoed

Start ontwerp: 2010

Oplevering: 2010

Schoorsteen Eibergen in 2010 opgehoogd met kunstwerk.

In het plan ‘Op de Bleek’ in Eibergen is een voormalige fabrieksschoorsteen opgehoogd met een stalen kunstwerk welke door middel van een groene verlichting, als een heus baken voor het Achterhoekse dorp fungeert.

De schoorsteen maakt onderdeel uit van de nieuwbouwwijk ‘Op de Bleek’. De locatie was tot 2007 in gebruik door de Koninklijke Textiel Veredelingsindustrie (KTV). Deze fabriek, met haar oorsprong in 1830, bood in de twintigste eeuw werkgelegenheid aan ruim 700 mensen. Jarenlang was de hoge fabrieksschoorsteen met de naam ‘Ten Cate’ tot ver in de omtrek te zien en daarmee het symbool van de industriële bedrijvigheid van Eibergen.

De slechte staat en verbeterde stoomprocessen in de fabriek, hebben ertoe geleid dat het bovenste deel van de schoorsteen, jaren geleden is gesloopt. Hiermee is ook de kenmerkende schoorsteenkop verdwenen en daarmee de identiteit van de schoorsteen verloren gegaan. De kop van de schoorsteen, bedoeld als versteviging, diende als een logo voor het Duitse bedrijf Canoy-Herfkens dat de schoorsteen vervaardigde.

Begin 2010 is in opdracht van Ter Steege Bouw Vastgoed het overgebleven gedeelte van de schoorsteen volledig gerenoveerd en aangevuld met een kunstwerk waardoor de schoorsteen zijn oorspronkelijke hoogte heeft terug gekregen. Het kunstwerk bestaat uit een stalen frame, ontworpen door 4D Architecten uit Enter, waarvan de basis bestaat uit ronde, in een cirkel gepositioneerde, verticale staven.
Naast de verwijzing naar de oorspronkelijke hoogte, refereert het hedendaagse kunstwerk ook aan de karakteristieke ritmiek van de oorspronkelijke trekbanden. Al met al vormt het kunstwerk een abstracte interpretatie van de voormalige schoorsteenkop.

De schoorsteen wordt aangelicht met een groene LED verlichting die gelijktijdig met de straatverlichting, iedere avond, de schoorsteen weer in zijn originele functie laat fonkelen, als heus baken voor het Achterhoekse dorp.

Lees meer
Vorige Volgende Vorig project Volgend project